2014 – Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

2014 – Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
Spread the love

El-Greco-017

 “Μερικοί κριτικοί, επειδή δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν την ιδιαιτερότητα των μορφών του ζωγράφου, σκέφτηκαν ότι είχε πρόβλημα όρασης (αστιγματισμός) ή ότι ήταν ψυχοπαθής”

[ Αφιέρωμα ]

 

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο επονομαζόμενος Ελ Γκρέκο, γεννήθηκε στο Φόδελε ή στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) το 1541. Στο ναό της Αγίας Αικατερίνης, στο Ηράκλειο, σπούδασε τη βυζαντινή εικονογραφία.

Το 1568, πήγε στη Βενετία. Οι δεσμοί μεταξύ Κρήτης και Βενετίας ήταν στενοί, αφού το νησί διετέλεσε υπό ενετική κυριαρχία. Ο Θεοτοκόπουλος μαθήτευσε κοντά στον Τιτσιάνο, γνώρισε τον Τιντορέττο, και εξοικειώθηκε με την τεχνοτροπία του μανιερισμού. Η επίδραση του δασκάλου του είναι ιδιαίτερα έντονη και φανερή στις προσωπογραφίες του Γκρέκο. Το 1570, μετακόμισε στη Ρώμη, όπου απέκτησε μια ευρύτερη ουμανιστική παιδεία, καθώς και γνώσεις αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Έγινε φίλος με τον Τζούλιο Κλόβιο, σημαντικό εικονογράφο χειρογράφων, ο οποίος τον προώθησε σε κύκλους που βοήθησαν πολύ στη σταδιοδρομία του ζωγράφου. Εκεί γνώρισε τα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου, η τεχνοτροπία του οποίου δεν του άρεσε καθόλου. Δήλωσε μάλιστα ότι, αν κατέστρεφαν τη “Δευτέρα Παρουσία” του Μιχαήλ Αγγέλου, στην Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό, θα μπορούσε εκείνος να την αντικαταστήσει με έργο ασύγκριτα καλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα στο εμείς

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση