4 βήματα που οδηγούν σε έναν ξεκούραστο ύπνο

4 βήματα που οδηγούν σε έναν ξεκούραστο ύπνο
Spread the love

upnos-e1348585198271

Αν και οι αϋπνίες δεν αποτελούν «ασθένεια» του σύγχρονου πολιτισμού, ωστόσο το άγχος, οι καθημερινές υποχρεώσεις και γενικότερα ο τρόπος ζωής σήμερα, έχουν μετατρέψει τον ξεκούραστο ύπνο σε είδος πολυτελείας.

Η τηλεόραση, το internet και η αγχωτική καθημερινότητα έχουν φέρει πολλούς ανθρώπους στη δυσάρεστη θέση να αδυνατούν να κοιμηθούν αρμονικά ώστε να «γεμίζει» ο οργανισμός ενέργεια για να αντιμετωπίσει την επόμενη μέρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας

Για να είναι εφικτός ένας ξεκούραστος ύπνος πρέπει να έχετε προνοήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας. Ένας πολύ πρακτικός και υγιής τρόπος είναι η γυμναστική.
Οι συνέπειες της άσκησης στη διαδικασία του ύπνου, σύμφωνα με έρευνα του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, είναι ευεργετικές καθώς ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος και αποβάλλουν το στρες και την κακή διάθεση, μειώνοντας δραστικά τις πιθανότητες αϋπνίας.
Η καθημερινή άσκηση νωρίς το απόγευμα θεωρείται από τους ειδικούς ιδανική, αλλά μπορείτε κάλλιστα να διαμορφώσετε το πρόγραμμά σας όπως εσείς το επιθυμείτε, αρκεί να το τηρείτε καθημερινά.

Δύο ώρες πριν κοιμηθείτε

Το έντονο φώς δεν επιτρέπει στον οργανισμό να χαλαρώσει άρα αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χαμηλώσετε τα φώτα δύο ώρες πριν κοιμηθείτε. Η κίνηση αυτή στην ουσία στέλνει «σήμα» στον εγκέφαλο ότι πλησιάζει η ώρα της ξεκούρασης.
Αλλά και οι λάμπες που χρησιμοποιείτε παίζουν σημαντικό ρόλο. Το λευκό, «σκληρό» φως που έχουν ορισμένες, περισσότερο εντείνει παρά βοηθά το ζήτημα της αϋπνίας καθώς «καταπιέζει» την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί νύστα.

Μία ώρα πριν κοιμηθείτε

Κλείστε τις οθόνες σας. Είτε πρόκειται για τηλεόραση είτε για υπολογιστή, οι οθόνες «ξυπνούν» τον εγκέφαλο όχι μόνο λόγω του χρώματος και της φωτεινότητάς τους αλλά και λόγω των εικόνων που εναλλάσσονται συχνά. Εάν ωστόσο αδυνατείτε να σβήσετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή σας το βράδυ, μειώστε τουλάχιστον τη φωτεινότητα της οθόνης.

Μισή ώρα πριν κοιμηθείτε

Απενεργοποιήστε επιτέλους τις συσκευές. Έχει έρθει πλέον η ώρα να αποχωριστείτε οτιδήποτε θεωρείτε απαραίτητο για την καθημερινότητά σας. Υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή πρέπει να …ξεκουραστεί.
Στην ίδια λογική και εσείς. Επιλέξτε να διαβάστε ένα βιβλίο ή κάποιο άρθρο που σας χαλαρώνει και όχι κάτι που αφορά στη δουλειά ή στις σπουδές σας.
Αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας άγχος και στρες στον οργανισμό ενώ αυτό που χρειάζεστε τώρα είναι απλά ηρεμία και γαλήνη. Αφήστε ανοιχτό μόνο ένα μικρό φως ώστε να διαβάζετε και σε λίγα λεπτά θα απολαμβάνετε…όνειρα γλυκά.

 

endiaferonta.com

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση