Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά ή το μπαμπά;

Ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά ή το μπαμπά;
Spread the love

mama-poion-agapas-poly

Τα παιδιά σας όχι μόνο ζηλεύουν το ένα το άλλο, αλλά το τελευταίο διάστημα συνεχώς σας ρωτούν ποιο από τα δύο αγαπάτε περισσότερο.

Προσπαθείτε να τους εξηγήσετε ότι δε γίνεται να τα ξεχωρίσετε και τα αγαπάτε εξίσου και τα δύο αλλά εκείνα δείχνουν ότι δεν τους αρέσει η απάντησή σας. Αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Πάρτε αφορμή από τις ερωτήσεις του παιδιού για να το ρωτήσετε: “γιατί ρωτάς;” “υπάρχει κάτι που σε απασχολεί;”. Αφήστε το να σας εκφράσει ό,τι αισθάνεται για να αντιληφθείτε τι ώθησε το παιδί σας να κάνει αυτή την ερώτηση.

Αναρωτηθείτε μήπως η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι διαφορετική στο ένα παιδί, ίσως είσαστε πιο ελαστική, το επαινείτε περισσότερο κλπ.

Η απάντηση “για μένα είσαστε το ίδιο” δεν τα καθησυχάζει γιατί τα παιδιά δεν αποζητούν την απόλυτη ισότητα, αλλά την αποκλειστική αγάπη της μαμάς και του μπαμπά. Λέγοντάς τους ότι τα αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο για τα παιδιά σχεδόν πάντοτε σημαίνει ότι τα αγαπάτε λιγότερο.

Όταν λοιπόν το παιδί σας ρωτάει “ποιον αγαπάς περισσότερο;” πρέπει να το κάνετε να νιώσει μοναδικό. Μπορείτε να του πείτε: “για μένα είσαι μοναδικός/ή, σε αγαπώ όπως δε θα μπορούσα να αγαπήσω κανέναν άλλο”.

Κάθε γονιός ξέρει καλά ότι δεν πρόκειται για περισσότερη ή λιγότερη αγάπη αλλά για αγάπη διαφορετική.

Αφού και τα δύο παιδιά σας είναι πολύτιμα, πρέπει κι εκείνα να το γνωρίζουν.

 

 

logo-kap-150x150

 

 

 

 

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος Συγγραφέας

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση