Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου
Spread the love

thanatosa Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

Ο αγαπημένος του παππούς είναι βαριά άρρωστος και έχετε αρχίσει να αγχώνεστε για τη στιγμή που θα πρέπει να του ανακοινώσετε την απώλειά του. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά”, “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά”, “Οι γονείς χωρίζουν” και “Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση”, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι απαραίτητο να ανακοινώσετε στο παιδί ότι κάποιος αγαπημένος σας πέθανε, με απλά λόγια, γιατί ο πόνος αποτελεί μέρος της ζωής.

Δώστε του να καταλάβει ότι ο αποχωρισμός από το άτομο που πέθανε είναι οριστικός. Δεν έχει πάει ταξίδι, ούτε βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο, ούτε είναι αόριστα απών, θεωρώντας ότι έτσι θα προστατεύσετε το παιδί σας.

Θα πείτε ότι πράγματι η δοκιμασία είναι σκληρή, όμως το αγαπημένο σας άτομο έκανε τον κύκλο της ζωής του. Τονίστε ότι ο θάνατος είναι ένα φυσιολογικό γεγονός.

Πρέπει, ωστόσο, να καθησυχάσετε το παιδί, λέγοντάς του ότι δεν ξεχνάμε ποτέ ένα αγαπημένο μας πρόσωπο που πέθανε, ότι το έχουμε στη σκέψη μας. Έτσι, με λόγια απλά, ο θάνατος μπορεί να γίνει καλύτερα αποδεκτός από το παιδί.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μέχρι δώδεκα ετών, ο θρήνος είναι μικρής διάρκειας, επειδή η αντοχή τους στον ψυχικό πόνο είναι μικρότερη.

Τι είναι καλό να γνωρίζετε

Ίσως μπορείτε να σιωπάτε και να κλαίτε κρυφά, όμως το παιδί αντιλαμβάνεται την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι και αισθάνεται ότι ο νους σας ταξιδεύει…

Είναι πιο απλό να αποκαλύψετε τη λύπη σας, για να μπορεί κι εκείνο να εκφράσει τι νιώθει. Έτσι θα μάθει από νωρίς ότι ο πόνος και η λύπη είναι αποδεκτά συναισθήματα τα οποία ο άνθρωπος μπορεί να εκδηλώνει άφοβα.

Τα πιο ευαίσθητα παιδιά μπορεί να απομονώνονται, να δυσκολεύονται στον ύπνο, ή να έχουν ανησυχία ή εφιάλτες. Άλλα νιώθουν θλίψη μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες μετά το πένθος που έχουν βιώσει.

Είναι απαραίτητο να βοηθήσετε το παιδί να θρηνήσει. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία, που ξεπερνιέται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στο περιβάλλον του.

 

kappatoy-194x300

 

 

 

 

 

 

 

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος Συγγραφέας

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση