Μέλι – Ένα θαύμα της φύσης

Μέλι – Ένα θαύμα της φύσης
Spread the love

miel2

Το μέλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην βιομηχανία των τροφίμων και των φαρμάκων. Η Κλεοπάτρα ήξερε ήδη τις θαυματουργές του ιδιότητες και χρησιμοποιούσε το μέλι ως προϊόν ομορφιάς. Το μέλι είναι πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τόσες πολλές ασθένειες με μεγάλη επιτυχία.

Πως δημιουργείται:
Για 1 βάζο μελιού που προσγειώνεται στο τραπέζι μας χρειάζονται περίπου 4 εκατομμύρια άνθη και οι μέλισσες έχουν διανύσει γύρω στα 100.000 χιλιόμετρα για να συλλέξουν το νέκταρ. Η μέλισσα συλλέγει το νέκταρ με την προβοσκίδα της και το αποθηκεύει στο στομάχι της. Μπορεί να συλλέξει 0,07 γραμμάρια τη φορά. Κατά την πτήση της επιστροφής στην κυψέλη η μετατροπή ξεκινά από διάφορα ενδογενή ένζυμα. Όταν φτάνουν στην κυψέλη μοιράζουν το υγρό αυτό στις εργάτριες και στους κηφήνες. Μέχρι να τοποθετηθεί στα κελιά περνά πολλές φορές από τη μια μέλισσα στην άλλη και κάθε φορά προστίθεται σάλιο, το οποίο μεταβάλλει τα σάκχαρα. Το υγρό πιπιλίζεται από τις μέλισσες πολλές φορές, 15 – 20 λεπτά. Η διαδικασία αυτή συμπυκνώνει το υγρό. Κατά τη διάρκεια πολλών ημερών εξατμίζεται το νερό και η πυκνότητα του υγρού αυξάνει σε σάκχαρα ώσπου να φτάσει στο 70 με 80%. Στη συνέχεια οι μέλισσες καλύπτουν το συμπυκνωμένο μέλι με ένα κάλυμμα από κερί.

Το μέλι ως φάρμακο:
Ήδη από την αρχαία Αίγυπτο, αλλά και στην Αρχαία Ελλάδα και στην Ρώμη, είναι γνωστή η χρήση του μελιού για ιατρικούς σκοπούς. Το μέλι χρησιμοποιούνταν με επιτυχία για την επούλωση των πληγών αλλά και ως βοηθητικό για τον ύπνο. Το μέλι χρησιμοποιούνταν συχνά σε διάφορες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος αλλά και σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Το απλό νερό με μέλι κάνει θαύματα ως καθημερινό αφέψημα.

Το μέλι ως προϊόν ομορφιάς:
Το μέλι είναι ένα προϊόν ομορφιάς και αυτό είναι επίσης γνωστό από την αρχαιότητα. Είτε σε ένα πλήρες μπάνιο, είτε σαν μάσκα προσώπου το μέλι κάνει θαύματα. Προσθέστε στο μπάνιο σας λίγο γάλα και μέλι. Το γάλα ενυδατώνει το δέρμα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε λίπος και οι βιταμίνες που περιέχονται στο μέλι είναι μια πραγματική απόλαυση για το δέρμα. Για μια χαλαρωτική μάσκα προσώπου πάρτε 2 κουταλιές της σούπας μέλι και εφαρμόστε της στο δέρμα του προσώπου σας. Μετά από 15 λεπτά, αφαιρέστε το με χλιαρό νερό. Ακόμη και στα σκασμένα χείλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Απλά βάλτε λίγο μέλι και το αφήστε το για 10 λεπτά και έπειτα ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.

Πηγή

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση