Διακοπές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες

Διακοπές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες
Spread the love

greenkey

Κατά τη διάρκεια των διακοπών χαλαρώνουμε και ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τις καλές μας συνήθειες. Προτείνω ορισμένες ενέργειες που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ας ξεκινήσουμε με τη διαμονή.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οικολογικό θεωρείτο λανθασμένα μόνο το αγροτουριστικό κατάλυμα ή μόνο αυτό που οι ανέσεις του επισκέπτη μειώνονταν προκειμένου να μειωθεί και το ενεργειακό αποτύπωμα του επισκέπτη. Σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ένα οικολογικό ξενοδοχείο μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς παράγοντες όπως η πολυτέλεια, η άνεση, το λογικό κόστος διαμονής και η οικολογική συνείδηση και διαχείριση.

Αναζητήστε καταλύματα με το οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key.

Το Green Key είναι ένα οικολογικό σήμα ποιότητας για τουριστικές μονάδες, δηλαδή ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ και συνεδριακά κέντρα. Είναι ένας τύπος διεθνούς ecolabel.

Το Green Key πιστοποιεί ότι η επιχείρηση:

• Εξοικονομεί ενέργεια και νερό.

• Διαχωρίζει τα απορρίμματά της.

• Περιορίζει τον όγκο των απορριμμάτων της.

• Χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

• Χρησιμοποιεί λιγότερες χημικές ουσίες.

• Ενημερώνει τους πελάτες της για την προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Εάν το κατάλυμα δεν είναι πιστοποιημένο ρωτήστε να ενημερωθείτε για την οικολογική δέσμευση του ξενοδοχείου, πριν πραγματοποιήσετε την κράτησή σας και ρωτήστε κατά την άφιξή σας για τις περιβαλλοντικές ευθύνες τόσο των υπευθύνων όσο και τις δικές σας κατά τη διάρκεια της διαμονής σας. Όταν κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο, δωμάτια ή κάμπινγκ, ρωτήστε αν λειτουργεί πρόγραμμα ανακύκλωσης στην περιοχή και αν το κατάλυμα διευκολύνει με κάποιο τρόπο τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, π.χ. αν υπάρχει ξεχωριστός κάδος στο δωμάτιο για τα ανακυκλώσιμα. Ακόμα και αν δεν συμμετέχει το κατάλυμα στην ανακύκλωση, τουλάχιστον θα τους ρίξετε την ιδέα να το κάνουν από την επόμενη χρονιά.

Ας συνεχίσουμε με κάποιες επιπλέον ενέργειες που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς στις διακοπές.

• Γνωστοποιούμε στους υπεύθυνους του ξενοδοχείου ότι δεν επιθυμούμε να αλλάζονται τα σεντόνια και οι πετσέτες μας κάθε μέρα.

• Δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει στο μπάνιο και συντομεύουμε τη διάρκεια του ντους μας.

• Όταν αποχωρούμε από το δωμάτιό μας, βεβαιωνόμαστε ότι διακόψαμε τη λειτουργία του κλιματιστικού ή της θέρμανσης, ότι κλείσαμε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές. Το γεγονός ότι δεν πληρώνουμε οι ίδιοι το λογαριασμό ηλεκτρικού, καθώς και ότι στις διακοπές χαλαρώνουμε, μπορεί να μας κάνει να ξεχνάμε τα φώτα ή τα κλιματιστικά αναμμένα, όταν φεύγουμε από το δωμάτιο.

• Ανοίγουμε τα παράθυρα αντί για το κλιματιστικό τις ώρες που έχει δροσιά και κλείνουμε τις κουρτίνες, προκειμένου να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία του δωματίου μας.

• Μοιραζόμαστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά μας με άλλους, αφού τα διαβάσουμε ή τα αφήνουμε στη ρεσεψιόν, προκειμένου να μπορούν να διαβαστούν και από άλλους επισκέπτες. Ζητάμε από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου να τα ανακυκλώσουν στη συνέχεια.

• Για να πάρουμε μαζί τα καλλυντικά μας, προτιμάμε επαναχρησιμοποιήσιμα πλαστικά μπουκαλάκια και αποφεύγουμε την αγορά μικρών συσκευασιών ταξιδιού. Την επόμενη φορά που θα ταξιδέψετε θα τα ξαναγεμίσετε και έτσι θα μειώσετε τα απόβλητα συσκευασίας.

• Μια καλή ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουμε τις πλαστικές σακούλες (π.χ. από το σούπερ μάρκετ) είναι να τις χρησιμοποιήσουμε για να βάλουμε μέσα παπούτσια, βρεγμένα μαγιό και άλλα είδη που δε θέλουμε να έρθουν σε επαφή με τα καθαρά σας ρούχα στη βαλίτσα. Φυσικά αφού τις χρησιμοποιήσετε αρκετές φορές θα τις ανακυκλώσετε.

• Αρκετές περιοχές διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας πόσιμο νερό από τη βρύση. Πριν λοιπόν αγοράσουμε εμφιαλωμένο, καλό θα είναι να έχουμε πάρει έγκυρες πληροφορίες για την ποιότητα του νερού.

• Δεν μολύνουμε το φυσικό περιβάλλον πχ. τις παραλίες ή τα δάση. Αν καπνίζετε, φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα μικρό σταχτοδοχείο για να μαζεύετε τα αποτσίγαρά σας.

• Αν σας αρέσει στην παραλία να χτίζετε κάστρα και παλάτια δεν είναι απαραίτητο να προμηθευτείτε κουβαδάκια και άλλα πλαστικά (συνήθως) εργαλεία. «Άχρηστα» αντικείμενα από την κουζίνας σας, όπως παλιές κουτάλες και πιρούνες, καθώς και άδεια κεσεδάκια από παγωτά ή γιαούρτια θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα έργα τέχνης σας!

• Φεύγοντας από την παραλία παίρνουμε μαζί μας όλα τα σκουπιδάκια μας, ακόμα και αν είναι βιοαποδομήσιμα.

• Σεβασμός στους φυσικούς πόρους. Μπορεί να είναι πολύτιμοι.

• Δεν παίρνουμε αναμνηστικά από το φυσικό περιβάλλον π.χ. κομμάτια από βράχια ή σπάνια φυτά.

• Προτιμάμε να νοικιάσουμε ποδήλατο ή να πάμε με τα πόδια αντί να νοικιάσουμε μηχανοκίνητο όχημα. Γυμναζόμαστε και κερδίζουμε χρήματα.

Τέλος μπορούμε να συνδυάσουμε εθελοντισμό και οικολογία με διακοπές

Οι διακοπές μας μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από θάλασσα, ήλιο και διασκέδαση. Μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας στο πλαίσιο ενός εθελοντικού προγράμματος με συμβολικό αντίτιμο. Οι τουρίστες- εθελοντές θα παρατηρήσουν, θα καταγράψουν τη ζωή δίπλα στη φύση, θα φροντίσουν για την προστασία της και θα γνωρίσουν καινούρια άτομα με κοινά ενδιαφέροντα.

Καλές διακοπές.

Ελεάννα Μάνεση,
Περιβαλλοντολόγος – Δασολόγος
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση